
Jaki rodzaj drewna opałowego jest najlepszy do ogrzewania kominka
Kominek jest zawsze kojarzony z ciepłem, przytulnością i komfortem. A wszystko to dzięki otwartemu płomieniowi, który tak dobrze jest podziwiać. Często wybierany jest piec opalany drewnem, aby uzupełnić ogień o trzaskanie polan i lekki zapach dymu, gdy żar jest mieszany. Ale oprócz tego w przypadku kuchni opalanej drewnem ważna jest wydajność - szybkie nagrzewanie i długotrwałe utrzymywanie ciepła. Zależy to od jakości paliwa i rodzaju drewna. Ważne jest, aby dowiedzieć się, jak go wybrać, aby Twój dom był zawsze dobrze ogrzewany.
Jak wybrać dobrej jakości drewno opałowe
Innym sposobem na ogrzanie pomieszczenia jest przechowywanie drewna opałowego. Jeśli jest to zrobione prawidłowo, zachowuje swoje naturalne właściwości. Potem trzeba tylko nauczyć się na pierwszy rzut oka, jak odróżnić drewno dobrej jakości od zgniłego, zbyt wilgotnego, które pali się jak "proch strzelniczy" z minimalną emisją ciepła. Ważne jest również, aby wziąć pod uwagę rodzaj kominka - z otwartym paleniskiem, przeszklonymi lub pustymi drzwiczkami. Jeśli się nie "zgadasz", łatwo wpaść w kłopoty. Na przykład sosna podczas spalania "wyrzuca" żar i stwarza zagrożenie pożarowe.Drewno opałowe do kominkaCharakterystyka drewna opałowego do kuchenki:
- czas trwania wypalania;
- intensywność spalania;
- moc cieplna;
- ilość wytwarzanego dymu;
- ilość popiołu.
Idealnie byłoby, gdyby drewno opałowe paliło się długo, dawało dużo ciepła, a przy tym wytwarzało minimalną ilość dymu i odpadów. W praktyce jednak trzeba dokonać kompromisów, które będą łatwiejsze, jeśli będziemy przestrzegać zasad. Na przykład nie należy ogrzewać kuchenki drewnem, które dopiero co zostało ścięte. Będzie się palił powoli i mocno dymił (z powodu dużej ilości wilgoci). Nie uzyskasz z niego ciepła i trudno będzie rozpalić takie polana. Przed użyciem drewna opałowego powinno ono być suszone w stosie przez rok lub przynajmniej przez lato. Aby skrócić czas przygotowania, drewno ścina się zimą, kiedy ruch soków jest spowolniony. Wiosną i latem lepiej nie rąbać drewna na opał. Zapytaj sprzedawców drewna wcześniej o historii drewna, chociaż są one zdolne do upiększania jakości dla dobra sprzedaży. W każdym razie, dobra kłoda powinna wydawać odgłos uderzenia w inną kłodę.
Drewno opałowe do kominków zamkniętych
Kuchenki z zamkniętą komorą spalania są uniwersalne. Działają bez względu na rodzaj drewna - czy pali, czy "strzela" żarem, czy polana są suche, czy "syczą" podczas spalania. Wynika z tego, że po zainstalowaniu takiego kominka, nie będzie specjalnych problemów z wyborem drewna opałowego. Mimo to zaleca się przestrzeganie zasad przy zakupie drewna opałowego. Suche drewno da wyższą temperaturę, choć będzie się stosunkowo szybko palić (czas palenia reguluje się suwakiem). To, co dokładnie kupić, zależy od tego, gdzie mieszkasz i jakie gatunki rosną w okolicy. Jeśli przywieziesz drewno z daleka, ogrzewanie będzie drogie. Dlatego też każdy wybiera najlepszą dla siebie opcję. Popularne drzewa to topola, sosna, jesion, wierzba i lipa. Czasami wybieramy paliwo "sklepowe", Eurofuel. Tłoczy się je z trocin różnych gatunków, w zależności od tego, jakie odpady pozostają po produkcji mebli i innych wyrobów z drewna.
Drewno topolowe
Bardzo tanim paliwem jest drewno topolowe. Drzewa te są szybko rosnące, bezpretensjonalne dla środowiska. Tylko to jest ich jedyną zaletą. W przeciwnym razie sensowność zakupu jest wątpliwa. Na przykład topola wytwarza bardzo mało ciepła podczas spalania, a dzieje się to szybko. Maksymalnie do czego się nadaje - do ogrzewania domku w chłodne letnie noce. Na zimę jest rzadko zaopatrywany, tylko w nagłych wypadkach.
Drewno opałowe jesionowe (wierzba, lipa)
Kolejna opcja w przystępnej cenie. Drzewa takie jak lipa, wierzba czy jesion dobrze rosną bez pielęgnacji, w pobliżu terenów zaludnionych, osiedli domków jednorodzinnych. Wierzba ma wysoką wydajność cieplną i emituje niewiele dymu podczas spalania. Czasami kupuje się je nawet do kominków otwartych. Kłoda lipowa pali się powoli z dużą mocą cieplną. Popiół nie musi być suszony, w stanie naturalnym jest całkiem "suchy". Jedyną wadą takiego drewna opałowego jest stosunkowo niewielka ilość drzew w porównaniu z takimi samymi drzewami iglastymi.
W przypadku niedoborów, gdy w okolicy jest mało drzew lub gdy wycinka jest zabroniona, łatwiej jest kupić brykiety. Są one dostępne w postaci prostokątów, walców i wielościanów. Ten rodzaj drewna opałowego nie wymaga suszenia, ponieważ po ścięciu drzewa upłynęło wystarczająco dużo czasu. Brykiety palą się prawie całkowicie, nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu, dym i sadza wydzielają się umiarkowanie. Ale szybkość spalania jest wysoka, więc są one częściej kupowane do kominków z długim paleniem. W przypadku kuchenek konwencjonalnych wytwarzają one dużo ciepła w krótkim czasie.
Palenisko z szybą
Szczególnej przytulności dodaje kominek z panoramicznymi szklanymi drzwiami. Takie kuchenki są wykonywane tylko z drewna, ponieważ ten rodzaj paliwa ma wymaganą estetykę. Czasami poświęcamy ciepło i wygodę kominka, aby spędzić romantyczny wieczór z rodziną i przyjaciółmi.