Jak prawidłowo rąbać drewno na opał?

Jaki jest właściwy sposób samodzielnego rąbania drewna na opał?

Postanowiłeś więc porąbać drewno na opał. Co oprócz narzędzi jest potrzebne do wykonania tego zadania w pierwszej kolejności? Kostka do krojenia. Jest to najgrubsza, sękata część tarcicy. Będzie bardzo trudny do rozłupania, ponieważ wiele skrętów i węzłów wewnątrz sprawia, że jest bardzo gęsty. W ostateczności, można zrobić pokład samodzielnie przez piłowanie dużego kłody. Drugą możliwością jest zakup ręcznej siekiery do drewna opałowego, zwanej tasakiem, która jest pierwszorzędnym narzędziem do cięcia drewna opałowego. Pierwszym etapem produkcji drewna opałowego za pomocą pilarki jest cięcie kłód na pnie. Następnie możesz rozpocząć pracę z tasakiem lub siekierą.

Jak duże powinno być drewno na opał?

Aby zapewnić dobre spalanie drewna w kuchence lub kominku należy prawidłowo obliczyć wymiary polan. Powinno to być oparte na szerokości paleniska. Zaleca się, aby długość kęsów nie przekraczała 2/3 tej szerokości. Przeciętnie kęsy powinny mieć około 30 cm długości i 7-10 cm szerokości. W ten sposób polana nie spalą się zbyt szybko lub nie do końca. W każdym razie, wszystko to jest obliczone w celu kontrolowania efektywności odprowadzania ciepła i bezpieczeństwa pożarowego. Ilość sadzy zależy w dużym stopniu od wymiarów kęsów. Nadmiar sadzy może prowadzić do samozapłonu.

Jak należy rąbać drewno na opał, aby uzyskać dokładnie taki efekt?

Bardzo duże kłody muszą być podzielone na ośmiościany przez przepołowienie czworościanów. Podczas pracy z balami o bardzo dużej średnicy będziesz musiał podzielić wszystkie powstałe ośmiościany na dwie części. Ale rób to w poprzek, a nie promieniście. W ten sposób powstaną dwie małe trójkątne i czworościenne kłody. Lepiej jest podzielić połówki kłody na trzy części zamiast na dwie. W ten sposób otrzymamy bale o mniej więcej właściwej wielkości - bale sześciokątne.
Lepiej jest rozłupywać drewno opałowe, gdy jest ono wysuszone lub dostatecznie zmrożone. Nie należy pracować ze świeżo przetartymi kłodami, chyba że jest to absolutnie konieczne. Poczekaj, aż dostatecznie wyschną. Z tego samego powodu nie należy wkładać do paleniska gotowych polan. Jeśli to możliwe, pozwól im wyschnąć na słońcu. W ten sposób mogą one pozostać na stosie drewna opałowego nawet przez kilka lat. Jeśli drewno opałowe jest wykonane ze świeżego drewna, zaleca się jego użycie najwcześniej po roku.

Siekiera lub tasak. Jaki jest najlepszy sposób cięcia drewna na opał?

Zakup drogiego sprzętu ma sens tylko wtedy, gdy trzeba ciąć duże ilości drewna opałowego. Piła łańcuchowa do drewna opałowego może być potrzebna tylko przy cięciu kłód.  Jeśli chcesz przygotować drewno opałowe do domowego kominka lub kuchenki, potrzebujesz tylko tasaka lub siekiery, wiedzy o tym, jak prawidłowo rozłupać drewno opałowe i odrobiny entuzjazmu.

Doświadczeni tokarze często wybierają do tego zabiegu siekierę z dość tępym, ale szerokim i ciężkim ostrzem - tasak. Praca z tasakiem wymaga pewnego treningu fizycznego, ale tasak lepiej i szybciej rozłupuje kłody pod własnym ciężarem. Jednocześnie jego stępione ostrze działa jak klin, nie wbijając się w drewno. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować z siekiery. Siekierą łatwiej jest rąbać świeżo ścięte drewno opałowe lub krótkie kłody, obalać sęki oraz przygotowywać materiał na rozpałkę - zrębki.

 

Autor