
Jakiego rodzaju drewna użyć do ogrzewania kominka
Producenci oferują wiele różnych rodzajów drewna opałowego, ale najbardziej przystępne, najtańsze i najbardziej praktyczne jest drewno kominkowe. Wybór drewna do kominka jest sztuką, która wymaga pewnej wiedzy i umiejętności. Dzięki odpowiedniemu doborowi materiału, wydajność paleniska będzie wysoka, spalanie jasne, a jeden załadunek wystarczy na kilka godzin. Jak osiągnąć ten rezultat? Sekret jest prosty - trzeba znać właściwości różnych rodzajów drewna i dobrze je połączyć.
Główną zasadą jest nieużywanie jako opału resztek starych mebli, drewnianych ławek i płotów. Nie tylko mają one niską moc cieplną, ale podczas spalania wydzielają opary substancji chemicznych, które zostały poddane obróbce: farby, lakiery, zaprawy, podkłady, środki antyseptyczne itp.
Istnieją trzy ważne czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze paliwa do kominka:
- rodzaj drewna;
- zawartość wilgoci;
- wielkość.
Wybór rodzaju drewna
Drewno twarde może być zarówno drewnem twardym jak i miękkim. Twarde drewno jest trudniejsze do zapalenia, ale pali się dłużej i daje więcej ciepła przy mniejszej objętości, ale też kosztuje więcej. Miękkie drewno pali się szybko, ale daje jasny, piękny ogień. Idealna rozpałka powinna zawierać minimalną ilość substancji smolistych, palić się równomiernie i nie dymić. Wymagania te w największym stopniu spełniają brzoza, dąb, grab, olcha, buk, klon, wiąz i jesion. Drewno topoli, osiki, lipy i wierzby nie jest tak wysoko cenione i jest zalecane jako uzupełnienie innych kłód.
Drewno kominkowe brzozowe jest najbardziej poszukiwane, gdyż jego zalety są niewątpliwe:
- gospodarka;
- brak iskier;
- równy płomień;
Drewno jest gęste i daje dobre ciepło przez długi czas.
Prawdą jest, że podczas spalania powstaje dużo sadzy, ale można sobie z tym łatwo poradzić obierając drewno z kory i dokładając kilka polan osikowych, które oczyszczą palenisko z sadzy.
Jeśli paliwo brzozowe jest klasyczną opcją, dąb jest idealny. Lite drewno daje dużo ciepła i pali się długo, równomiernie, zużywa się dość oszczędnie i daje przyjemny aromat drewna. Jedyną jego wadą jest to, że jest drogi.
Drewno opałowe olchowe jest takiej samej jakości jak drewno dębowe: pali się równomiernie i długo, daje jasny płomień i wypełnia dom przyjemnym zapachem. Drewno opałowe olchowe powinno być dodawane do innych rodzajów drewna, aby oczyścić komin z sadzy. Drewno opałowe z osiki skutecznie czyści również kominy. W tym celu doświadczeni właściciele kominków dodają go do rozpałki. Nie ma sensu używać ich samodzielnie - bardzo szybko się spalają. Często używane są do rozjaśniania ognia i podziwiania gry płomieni. W celach dekoracyjnych można umieścić w kominku drzewo topoli. Pali się bardzo ładnie i jasno, ale spala się słabo i jest nieekonomiczny - co godzinę trzeba dokładać polana topolowe.
Podobnie, drewno lipowe jest stosowane w połączeniu z innymi gatunkami drewna, które są zazwyczaj bardzo łatwopalne. Drewno lipowe wolno się zapala, ale ma wysoką energię cieplną i bardzo dobrze zatrzymuje ciepło.
Właściciele domków letniskowych często opalają kuchenki i kominki gałęziami, pniami i korzeniami drzew owocowych - i słusznie. Jabłka, gruszki, śliwki i morele mają gęstą strukturę, długo się palą i wydzielają dużo ciepła. Owocowe baliki są często dodawane do innych ze względu na ich przyjemny aromat. Jednak duża zawartość substancji smolistych, np. w moreli, wiśni, śliwce, przyczynia się do powstawania sadzy, dlatego warto od razu zadbać o wyczyszczenie komina.
Drzewa iglaste wydzielają wspaniały sosnowy zapach i wydają trzaskający dźwięk, gdy się palą - dzieje się tak, gdy spala się żywica zawarta w drewnie. Powstaje przy tym dużo dymu i sadzy, dlatego sosnę i świerk stosuje się zazwyczaj jako rozpałkę i dodatek aromatyczny, a nie jako główny materiał opałowy.
Wilgotność drewna opałowego - dlaczego jest ważna?
Surowe drewno opałowe może być prawdziwym problemem dla posiadacza kuchenki lub kominka. Wysoka zawartość wilgoci zmniejsza wydajność cieplną - do odparowania wody zużywa się dużo energii i tworzy się kondensacja, która zanieczyszcza palenisko i komin. Idealna wilgotność drewna powinna wynosić 15%, ale dopuszczalne jest drewno o wilgotności 25%. Innymi słowy, zaleca się stosowanie drewna opałowego, które było składowane pod wiatą w roku ubiegłym lub przynajmniej w roku poprzednim.
Drewno opałowe powinno być pocięte dość drobno i nie zaleca się przechowywania patyków - wysychają one znacznie wolniej. Przed użyciem bali należy je przenieść do domu i pozostawić do wyschnięcia w temperaturze pokojowej.
Jak wybrać odpowiedni rozmiar bali?
Do każdego wkładu kominkowego nadaje się inny rozmiar. Powinno to być około 3/4 szerokości frontu paleniska. Średnica drewna powinna wynosić 7-10 cm. Dzięki temu łatwiej je rozgrzać, ale też nie przypalają się zbyt szybko. Wypełnić drewnem nie więcej niż jedną trzecią paleniska, tak aby przepływ powietrza i ciąg były optymalne.
Eksperci zalecają, aby nie być leniwym i obrać korę z drewna opałowego - w ten sposób będzie mniej sadzy, ogień będzie jaśniejszy, a zapach przyjemniejszy.